Nieuws

Herhaling plaatsing Verklaring van het CMH op de petitie van de groep #nietmijnaankomst.

May 20th, 2022

Herhaling plaatsing Verklaring van het CMH op de petitie van de groep #nietmijnaankomst.

Het Comité Molukse Herdenking (CMH) kreeg van verschillende kanten te horen dat er vraag is naar de Verklaring van het CMH die eind vorig jaar op 21 september 2021 is geplaatst naar aanleiding van de commotie in de Molukse gemeenschap over de Reizende Tentoonstelling en de Herdenkingsbijeenkomst in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. Een Verklaring waarmee het CMH antwoord gaf op de onjuistheden die in de petitie staan en opgesteld is door de mensen van #nietmijnaankomt. Echter velen kunnen deze Verklaring nu niet terugvinden op de website van de Molukse herdenking. Dit is juist want deze Verklaring is te lezen op de website reizendetentoonstelling.nl.

Hierbij wordt daarom opnieuw de Verklaring van het CMH gepost maar dan ook op deze website.

Als CMH willen we nogmaals benadrukken dat bij de organisatie van genoemde evenementen geen enkele slechte intentie of opzet was en is. Er was en is nimmer sprake geweest om geen breed draagvlak te willen creëren of wijkraden, lokale stichtingen, landelijke Molukse organisaties uit te sluiten. Wat alsmaar werd en wordt gesuggereerd. Het CMH verwijst in deze graag naar de Verklaring onderaan deze tekst en het Adviesrapport van de Klankbordgroep.

Andere onterechte beweringen betreffen nog steeds dat in de Reizende Tentoonstelling opzettelijk zou zijn gekozen voor een koloniaal perspectief en dat de geschiedenis van de RMS niet/onjuist aan bod komt. Ook zou de term terroristen in de tentoonstelling voorkomen. Al deze beweringen zijn onjuist en gebaseerd op aannames; de criticasters hebben zelf niet/nooit/later pas de Reizende Tentoonstelling bezocht. Uiteraard is dit een kwalijke zaak. Met de aannames werd echter wel een beeld geschetst, dat ons, de Reizende Tentoonstelling en de herdenking geen recht deed en doet. Men had ook een andere reactie kunnen geven, zoals bezoekers van de Reizende Tentoonstelling die hebben gegeven: ‘Wat gaaf dat het gelukt is om met de Reizende Tentoonstelling aandacht te creëren voor het verhaal van de Molukkers en dit onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Ik ga eerst zelf kijken en mocht ik dan suggesties hebben of dingen missen zal ik jullie mailen met suggesties. Begrijp dat alle bezoekers daartoe ook worden opgeroepen. Fijn dat jullie dit gecreëerd hebben’.

Of: Fijn dat er aandacht is voor deze verschrikkelijke geschiedenis. Respect! En Liefde!

Of: Heel indrukwekkend! Mooie en duidelijke weergave! Ook erg emotioneel!

Er zijn in de verschillende bezoekers boeken van de Reizende Tentoonstelling meer van dit soort reacties te lezen. Reacties die verbindend werken en geen haat en strijd uit ademen. Als je er een aantal wilt lezen klik hier:

De reacties

De recensies over en reacties op de Reizende Tentoonstelling, waarin het verhaal van Molukkers door heel Nederland reist zijn overweldigend. Net als de aandacht die de Tentoonstelling in de (mainstream) media krijgt. In kranten, tijdschriften en in de treinen van de NS.

Er is vorig jaar voor het verschijnen van de tentoonstelling een online petitie gestart waarin onwaarheden staan en die is getekend door ruim 3.000 mensen. Het CMH vindt natuurlijk dat mensen het volledige recht hebben om een petitie te lanceren en dat andere mensen die kunnen tekenen. Echter het CMH heeft bij de petitionaris (-sen) het volgen van een belangrijk principe niet kunnen ontdekken: hoor en wederhoor tegen wie de petitie ageert. Daar was geen behoefte aan. Er was een petitie en het succes van deze petitie ging voor alles. Wat daar niet in klopte en kapot werd gemaakt was kennelijk ‘maar een bijzaak!’.

Het CMH heeft vorig jaar in die periode meerdere malen om een ontmoeting verzocht met de petitionarissen (groep #nietmijnaankomst) en rechtstreeks contact mee opgenomen. Maar daar werd niet op gereageerd of men gaf aan dat zij geen tijd hadden. Veel later is er een ontmoeting geweest maar wederom vond de groep #nietmijaankomst dat zij de petitie niet hoefden aan te passen. Ook wensten zij geen verantwoording te nemen voor wat er veroorzaakt was aan persoonlijke bedreigingen of haatcampagnes.

De mensen van #nietmijaankomst hebben tot op de dag vandaag hun petitie nooit bijgesteld. Met gevolg dat mensen hun handtekening hebben gezet in de veronderstelling dat de in de petitie verkondigde beweringen waarheden zijn.

Het CMH acht het daarom van groot belang om beide kanten van de medaille te laten zien en heeft daarom zelf een Verklaring op 21 september 2021 uitgebracht, die tot op de dag van vandaag aan inhoud niet heeft ingeboet. En nog steeds belangrijk is.

In de verklaring werd nog uitgegaan van een herdenking die zou plaatsvinden in de Rotterdamse haven waarbij de haven 1 minuut stilgelegd zou worden en er een nieuwe boot zou aankomen met daarop een grote afbeelding van het eerste schip de Kota Inten. Deze boot diende als symbool voor de 12 boten die in 1951 aankwamen en geen behoorlijke ontvangst hebben gehad. Daarom deze boot als symbool voor de Kota Inten die 70 jaar later wel een warm ontvangst zou krijgen. De minister president Mark Rutte had enthousiast gereageerd op de uitnodiging om hierbij aanwezig te willen zijn en om te komen spreken. Net al de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang die met zijn manschappen op de kade wilde staan en de boot welkom wilde heten door een eregroet te brengen. 

De NOS wilde deze herdenking live uitzenden op de grootste publieke zender. En BNN VARA had in de avond een heel programma over de herdenking. 

Er is nooit sprake geweest van ballonnen en confetti want het betrof een herdenking. Inmiddels staat de vorm van een nieuwe herdenking al een tijdje niet meer vast en staat deze open voor nieuwe ideeën en suggesties. 

Lees hier de volledige verklaring.

Het Comité Molukse Herdenking heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten en heeft een aantal mooie berichten te delen! Zowel over de Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland als over de uitgestelde Molukse Herdenking.