De Reizende Tentoonstelling

Reizende Tentoonstelling op Middelbare School de Breul in Zeist

March 15th, 2022

Vorige week dinsdag op 8 maart is een persoonlijke droom van mij, Nathalie Toisuta, uitgekomen. De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland is geopend op de Middelbare School de Breul in Zeist. Een school met 1500 leerlingen die allemaal de tentoonstelling gaan bezoeken! Op hun schoolplein staan de zes zeecontainers met de deuren wagenwijd open! Ik heb samen met Ed Leatemia en Dinah Marijanan de eerste rondleidingen mogen geven aan een 3Havo klas. De jongeren waren nieuwsgierig en ook verbaasd dat dit verhaal voor hun totaal onbekend was.

Albert Jens

De geschiedenisleraar Albert Jens nam al vorig jaar contact met mij op omdat hij wilde weten of het mogelijk was om de tentoonstelling op zijn schoolplein te plaatsen? Waarop ik natuurlijk zei Ja! Ik heb hem gevraagd waarom hij het belangrijk vond dat dit ging gebeuren en hij schreef daar iets moois over.

Quote van Albert Jens

Toen ik van een vriendin hoorde dat er langs Nederlandse steden een reizende tentoonstelling over de Molukse geschiedenis was georganiseerd was ik meteen enthousiast. Het telefonische contact met Nathalie Toisuta over de mogelijkheid om deze bij ons op het schoolplein te krijgen vergrootte alleen maar mijn enthousiasme.

Als docent geschiedenis probeer je leerlingen niet alleen aan de hand van boeken historisch besef bij te brengen, maar een tentoonstelling vergroot het besef en vaak het enthousiasme en daarmee de interesse voor geschiedenis. Zeker als het gaat om een bij leerlingen vrij onbekende geschiedenis van de Molukkers. In het kader van de recente actualiteit over de Nederlandse rol in het dekolonisatieproces verdient de roerige geschiedenis van de Molukkers zeker aandacht. Af en toe ervaar ik zelf een soort plaatsvervangende schaamte wat wij als Nederlanders deze loyale mensen in de loop van de geschiedenis aangedaan hebben.

Het zou een mooi doel zijn als met deze expositie de leerlingen leren het verleden te begrijpen, verbanden te zien waardoor ze leren dat je het heden pas kunt verklaren als je verleden erkent en herkent. Eigenlijk staat het zelfs nog los van het feit of dit tot de examenstof of niet behoort. Geweldig dus dat wij als school een maand van deze unieke mogelijkheid gebruik kunnen maken.

Aandacht in de media

Ook in de Media is er veel aandacht voor de aanwezigheid van de tentoonstelling op het schoolplein! Mocht u in de buurt komen ga dan vooral kijken!

Het AD
De Marie Claire
De Nationale recreatiegids
Dagje weg

“Volop aandacht voor de Reizende Tentoonstelling op de middelbare school”

Het Comité Molukse Herdenking heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten en heeft een aantal mooie berichten te delen! Zowel over de Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland als over de uitgestelde Molukse Herdenking.