De Reizende Tentoonstelling

Interview door Coen Verbraak op middelbare school

March 15th, 2022

Door Coen Verbraak op dinsdagavond 22 maart om 19:30

De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland staat in Zeist op een Middelbare school met 1500 leerlingen! Speciaal voor de ouders en voor belangstellenden wordt er een speciale avond georganiseerd waarbij Coen Verbraak twee mensen uit de Molukse gemeenschap zal interviewen.

Coen Verbraak heeft vorig jaar de serie Molukkers in Nederland gemaakt voor BNN VARA.
In deze vierdelige documentaireserie interviewde journalist en historicus Coen Verbraak veertien Molukkers uit verschillende generaties. Zij vertellen in deze serie het aangrijpende verhaal van de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in haar lot, van de tweede generatie die zich juist fel verzette (via gewelddadige acties en kapingen) en van de generaties daarna die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos konden aanpassen.

Coen Verbraak: ‘Deze serie vertelt een verhaal van heimwee, gebroken beloftes en vervlogen idealen. Hoe was het voor de Molukkers om noodgedwongen alles achter te laten en aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan op te bouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen, en is dat gelukt? Of is die spreekwoordelijke koffer om morgen terug te kunnen keren altijd onder hun bed blijven staan? Dit is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van de Nederlandse geschiedenis. Omdat het verhaal van de Molukkers ons gezamenlijke verhaal is.’

Coen Verbraak zal op 22 maart Ed Leatemia interviewen

De fotograaf die voor 80% verantwoordelijk is voor de foto’s in de Reizende tentoonstelling. Ed Leatemia heeft zich op zijn 60ste ingeschreven als fotograaf. Hij is van de tweede generatie en kent de totale frustratie en boosheid van die Molukse generatie die hun ouders in heimwee en stilte en ingeslikt verdriet aantroffen, nauwelijks begrijpend wat hen is overkomen. Ed kan daar heel goed over vertellen. Hij is zelf als jongeren verslaafd geraakt aan drugs en heroïne en is 30 jaar verslaafd geweest. Hij heeft in de criminaliteit gezeten en keek zoals hij zelf zegt voor zijn rolmodellen de verkeerde kant op. Uiteindelijk is het met hem goed gekomen en heeft hij vorig jaar het boek Role Models uitgebracht met 70 succesvolle Molukkers.

Coen Verbraak zal ook Dinah Marijanan interviewen

Zij groeide als meisje op in Kamp Westerbork waar 20 jaar lang Molukkers hebben gewoond. Zij heeft daar een boek over geschreven: Barak 85 Kamer 10. Dat was jarenlang haar adres. Dinah Marijanan maakte ook deel uit van de Molukkers die Coen Verbraak geinterviewd heet voor zijn serie Molukkers in Nederland die vorig jaar is uitgezonden.

Vooraf of na afloop kunt u de Reizende Tentoonstelling bezoeken! U bent van harte welkom! U moet zich via deze link opgeven. Vol is Vol dus meld u zich snel aan als u wilt komen!

Adres van Scholengemeenschap de Breul is Arnhemse Bovenweg 98 | Postbus 211 | 3700 AE Zeist |

Het Comité Molukse Herdenking heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten en heeft een aantal mooie berichten te delen! Zowel over de Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland als over de uitgestelde Molukse Herdenking.